Perfecte strandwandeling bij Petten

© Femmy Boon

Onder ideale omstandigheden wandelden op zondagmiddag 20 september ruim vijftig hondenliefhebbers met hun Friese hond over het Noordzeestrand bij Petten richting Sint Maartenszee. Onder de viervoeters waren ongeveer 25 tot dertig Stabyhounen en een handvol stabijna’s. Ze werden vergezeld door tien tot vijftien Wetterhounen en enkele kruisingen Wetterhoun-Stabyhoun. Deze roedel is een goede weerspiegeling van de Friese honden die ook op andere wandelingen aanwezig zijn.

Vanwege een aanlijngebod op het strand van Camperduin tot 1 oktober werd de wandeling even tevoren verplaatst naar Petten, waar de honden wel vrij mochten lopen. We verzamelden ons tussen 13.00 uur en 13.30 uur. Vanaf twee verschillende plaatsen liepen de deelnemers naar het strand, waar ze elkaar ontmoeten. Het enthousiasme was direct merkbaar. Natuurlijk werd dat ook veroorzaakt door het uitstekende weer: een warm zonnetje en een zeer lichte zeewind. Het strand bij Petten is de laatste jaren overigens verbreed door zogeheten zandsuppletie waardoor er veel ruimte is voor spel en vertier van de honden.

© Femmy Boon

De deelnemers waren merendeels afkomstig uit Noord-Holland en zeker uit West-Friesland, het accent uit deze regio was goed hoorbaar in de gesprekken. Ook waren er een tiental hondenliefhebbers uit Friesland. Een Brabants echtpaar was met een Stabyhoun een dag tevoren ‘ondergedoken’ in een naburig hotel om mee te doen aan de wandeling. Dat wijst op extra ‘wandelmotivatie’.

Na afloop konden mensen naar eigen inzicht nog wat drinken in een strandtent of naar huis gaan. De wandeling op de deze locatie is zeker voor herhaling vatbaar, want deelnemers hebben samen met de honden zeer genoten.

In september zijn bestuursleden van Onze Stabyhoun, DWVN en NVSW gesprekken gestart om te kijken waar mogelijk verder kan worden samengewerkt om later elkaar op te gaan. De zeer prettige entourage van deze strandwandeling is in ieder geval een voorbeeld dat er veel gezamenlijk kan.