Wetterhoun X Chesapeake Bay Retriever

De eerste outcross bij de DWVN

geboren 6 teefjes en 3 reutjes op 19 mei 2019

Inlichtingen Anneke van der Sluijs 06 13 61 53‬‬‬ 64

9 weken oud en zonder aarzelen storten zij zich in het water.

 

Enkele pups zoeken nog een heel goed tehuis, waar met deze mooie en actieve honden heel goed gewerkt kan worden.

Lees hieronder het verhaal waarom deze kruising met heel veel zorg is gekozen en tot stand is gekomen.

 

vader Borre

moeder Geartske

Het fijnste zou zijn als de Wetterhoun een ras was waar we nauwelijks tegen inteelt gerelateerde ziekten aan zouden lopen. Dat is helaas niet het geval. We hebben outcrosses nodig om diversiteit aan het ras toe te voegen. DWVN juicht daarom de outcross die NVSW reeds heeft gedaan en nu gelukkig weer doet toe. DWVN heeft tot nu toe alleen nog maar een Verenigings FokReglement (VFR) maar nog geen overeenkomst met de Raad van Beheer over outcross. Wij willen echter natuurlijk ook ons steentje bijdragen om ons mooie ras, nu het nog kan, weer gezonder te maken en zijn voortdurend bezig geweest naar mogelijkheden te zoeken.

Na overleg met dr.ir. P.A. (Pieter) Oliehoek (populatie geneticus) heeft Anneke v.d. Sluijs besloten om haar hond te laten dekken door een Chesapeake Bay Retriever. Helaas dus nu geen papieren van de Raad van Beheer. Het nest zal volledig worden geregistreerd in de database van www.dogsglobal.com 

Belangrijk is dat alle pups over na een tot anderhalf jaar worden aangekeurd op een clubdag en bij geschikt bevonden voor de fok worden ingezet in overleg met de FAC van de vereniging en Pieter Oliehoek.

De bruine Wetterhoun moeder Geartske NHSB 2956657, doet het heel goed in de jacht (ook op ongedierte).

 

De vader Borre NHSB 2935954, de Chesapeake Bay Retriever is behalve Nederlands Kampioen (en nog vele kampioenschappen internatinaal) een  hond die zijn sporen al lang en breed heeft verdiend in het werk, KNVJ-B Clubdiploma-C en Workingtest C en prachtige pups heeft gegeven binnen zijn ras. Borre voldoet aan alle eisen die de rasvereniging stelt aan dekreuen.

Beide honden hebben een fijn karakter.

Cathrienke Brandt, FAC DWVN