Wilt u een nest fokken?

Djoeke en kroost foto F. kemper@
Djoeke en kroost foto F. kemper ©

Dekaanvragen
Zodra u besloten hebt een nest te willen fokken met uw teef kunt u een form-dekaanvraag invullen en mailen naar fokken@dwvn.nl of u stuurt het op naar Cathrienke Brandt, Arnhemseweg 109, 6731 BR Otterlo.

Of direct invullen e automatisch verzenden formulier-dekaanvraag

Heeft u zelf al een reu gevonden voor uw teef of twijfelt u tussen verschillende reuen? De vraag of de reu van uw voorkeur ook het best bij uw teef past kunt u zelf bekijken via www.dogsglobal.com ( 1 registreren 2 neem een Free Plan, 3 wilt u alles zelf kunnen uitzoeken, onbeperkt proefnesten maken, koop een Breed Plan)

Heeft u zelf geen geschikte reu op het oog, dan kunnen wij  u helpen in de keuze. Daarbij is van belang dat de combinatie teef en reu aan alle voorwaarden van het VerenigingsFokReglement   en aan de richtlijnen van DWVN voldoet.

U maakt zelf de uiteindelijke keuze .

De Raad van Beheer moet ook op de hoogte worden gesteld van uw fokvoornemens. Binnen 3 weken na de dekking moet de dekaangifte ingevuld bij de Raad van Beheer online zijn ingevuld.

Meer informatie over een nestje fokken met stambomen en wat te doen richting Raad van Beheer vindt u in: https://www.houdenvanhonden.nl/fokken-met-je-hond/stambomen-aanvragen-voor-pups/

Alles gaat online, er wordt niets meer per post verstuurd. 

Richtlijnen van DWVN:

  1. Het VFR wordt gerespecteerd. VerenigingsFokReglement
  2. De hond is aangekeurd volgens de standaard van de vereniging. (In uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld als de eigenaar in het buitenland woonachtig is, kan hier in overleg van worden afgeweken. Dan is een vervangende veterinaire keuring vereist)
  3. De fokgeschiktheidskeuring kan vanaf het moment dat de hond 18 maanden is.
  4. Er moet vastgesteld zijn of de hond SCIDvrij is dan wel SCID-drager.  Er moet daarvan schriftelijk bewijs worden gegeven. (Een keuringsbewijs of het bewijs dat beide ouders SCID-vrij zijn)
  5. Van de hond moet het DNA-profiel zijn of worden vastgelegd. 
  6. DWVN adviseert een HD-onderzoek te doen volgens de voorschriften van de Raad van Beheer.

Belangrijk

Regel de dekaanvraag zo vroeg mogelijk, maar in elk geval uiterlijk twee maanden voor de verwachte loopsheid.

Fokken bij de DWVN
Voor het fokken met een Wetterhoun onder de vlag van de DWVN gelden de hiernavolgende richtlijnen. Nu de wettelijke regels omtrent aansprakelijkheid van fokkers in geval van gebreken bij de door hen geleverde pups aanzienlijk zijn verscherpt, wordt het noodzakelijk, deze strikt te respecteren. In ieders belang!

Eigen verantwoordelijkheid
De verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid ligt geheel bij de fokker, waaronder we ook de dekreu-eigenaren verstaan. Zij zijn verantwoordelijk voor de combinatie, waarbij het zo is dat voor eventuele aanspraken in de toekomst door pupkopers de fokker aansprakelijk is. De vereniging adviseert daarom aan elke fokker om een koopcontract met de pupkopers af te sluiten. Aan de fokkers wordt desgewenst een voorbeeldkoopcontract verstrekt via: fokken@dwvn.nl

Wilt u hulp bij het fokken van een nest?
We vinden het heel belangrijk dat de kennis van ervaren fokkers doorgegeven wordt. Een aantal ervaren fokkers en dekreu-eigenaren bieden binnen onze vereniging hulp en begeleiding aan (minder ervaren) collega’s. U kunt hier een beroep op doen door een mailtje te sturen naar: fokken@dwvn.nl

Nestbezoek
Als de pups geboren zijn, willen we graag komen voor een nestbezoek door ervaren fokkers uit de vereniging. Tijdens het nestbezoek wordt een aantal gegevens vastgelegd, ervaringen en tips uitgewisseld. Ook de Raad van Beheer komt het nest controleren. De pups worden dan gechipt en er wordt DNA afgenomen. Tijdens het chippen van de pups door de Raad van Beheer wordt gevraagd om uw ledenpas. Deze wordt op aanvraag verstrekt door de penningmeester. 

Vraag tijdig uw ledenpas aan via: fokken@dwvn.nl

Heeft u vragen of ideeën? Mail ons via: fokken@dwvn.nl

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Anneke van der Sluijs, telefoon 050-4042121,                                                                                                      k.meijer15@kpnplanet.nl
Suze Hoogesteger                           0611044055