Veel gestelde vragen over voeding

Prins Petfoods
Vragen:
1.      Welk effect kunnen eiwitten hebben op het gedrag van de hond?
Het is nog onduidelijk wat voor effect eiwitten op het gedrag van honden hebben.
Er wordt gedacht dat voedingen met hoge eiwitten kunnen bijdragen aan meer agressie en hyperactiviteit.
Ook wordt er gedacht dat supplementatie van bijvoorbeeld tryptofaan agressie kan verminderen.
2.      Wanneer en op welke wijze dient men over te gaan van puppyvoer naar de brok voor de volwassen hond?
Vaak wordt er geadviseerd om bij te snelle groei over te gaan op een voeding voor volwassen honden. Niet alle voedingen voor volwassen honden zijn hier echter geschikt voor. Vaak is het energiegehalte van deze voedingen lager, wat betekent dat een pup er meer van moet eten om in zijn energiebehoefte te voorzien. Hierdoor kan de totale opname van vitaminen, calcium en fosfor alsnog te hoog zijn.Het is dus erg belangrijk dat de pup een goed uitgebalanceerde voeding krijgt die voorziet in de energiebehoefte en daarnaast adequate gehaltes aan calcium, fosfor en vitamine D bevat. Een voorbeeld van zo’n voeding is ProCare Super Active. Dit is een hoogwaardige voeding speciaal voor opgroeiende en actieve honden die in de kracht van hun leven zijn. Wanneer een pup te snel groeit is het raadzaam om wat minder voeding te geven.

Wel is het belangrijk dat een pup goed op de voeding kauwt. Wanneer iemand op onze puppyvoeding zit, dan kunnen ze de overstap maken naar de “Super” (binnen alle productlijnen). Dit komt omdat de samenstelling van de Super vrijwel identiek is aan onze puppyvoeding. Houdt wel de voedingswijzer voor pups aan.
Wanneer de hond een leeftijd van 1 jaar heeft bereikt kan er een overstap gemaakt worden naar een andere voeding. De overstap naar een volwassen voeding kan direct gedaan worden. Meng gedurende 7 dagen steeds iets meer nieuwe voeding door de oude voeding. Wil iemand switchen van type voeding, dan kunnen ze onze uitgebreide overstapswijzer aanhouden:
https://www.prinspetfoods.nl/advies-en-info/overstappen-naar-andere-voeding
3.      Wanneer dient seniorenvoer te worden gegeven? En waarom?
Dat is helemaal afhankelijk van de hond in kwestie. Het is eigenlijk niet mogelijk een exacte leeftijd aan te geven. Sommige honden zijn op zesjarige leeftijd al ‘op leeftijd’ en er zijn honden die nooit echte ouderdomsverschijnselen vertonen. Over het algemeen beginnen grote en zeer grote honden vanaf een leeftijd van zes jaar oud te worden. Voor middelgrote honden wordt een leeftijd van zeven tot acht jaar aangehouden en kleine honden rekent men vanaf een leeftijd van negen jaar tot de categorie ‘senior’. Maar let wel, zelfs binnen rassen zijn nog grote verschillen te zien.
Het beste is je hond goed te observeren. Als hij wat ouder wordt, kan hij minder actief zijn en alles wat rustiger aan gaan doen, waardoor zijn voedingsbehoefte verandert. Zijn vacht zal misschien wat schilfertjes krijgen. Dan wordt het tijd om over te stappen naar een seniorvoeding die wat minder energie bevat en waarin onder andere glucosamine en chondroïtine zit voor soepele gewrichten, maar die ook een aangepast mineraalgehalte heeft om de gezondheid van de nieren te ondersteunen. Met een goede voeding kun je gezondheidsproblemen aanpakken of, beter nog, voor zijn.
4.      Hoe vaak dient een hond te worden gevoerd dagelijks? En waarom?
Verdeel de dagelijkse voeding bij voorkeur over minimaal twee maaltijden per dag, bij voorkeur over drie maaltijden per dag. Dat belast de maag minder en komt de opname van voedingsstoffen ten goede. Je kunt bijvoorbeeld ‘s avonds voordat je gaat slapen je hond nog een deel van zijn maaltijd geven. Ook raden we bij gevoelige dieren soms aan om de maaltijd te verdelen over 4 keer per dag.
Bij pups adviseren we om nog vaker de maaltijd te verdelen over de dag, zij hebben een kleine maag. Als de moederhond niet meer voedt, adviseren wij u de pups minimaal zes á zeven maaltijden per dag te geven. Dit kan je afbouwen naar vier maaltijden als de pups ongeveer acht weken zijn.
5.      Welke kunstmatige toevoegingen aan voer zijn acceptabel? En welke niet? Graag een uitleg.
De Prins voedingen voor hond en kat zijn natuurlijke voedingen. De term natuurlijk verwijst naar een voeding die vrij is van synthetische geur, kleur en smaakstoffen, antioxidanten en conserveringsmiddelen, zodat de voeding een natuurlijke samenstelling behoudt. In deze voeding maken we dus geen gebruik van BHA en BHT (deze stoffen vallen niet onder de groep “natuurlijk”).
Om de kwaliteit en de voedingswaarde van de voedingen te waarborgen wordt er gebruikt gemaakt van natuurlijke antioxidanten (tocoferolenmix) en natuurlijke conserveringsmiddelen. Als natuurlijke antioxidanten gebruiken wij een mix van tocopherolen, rozemarijn en vitamine E. Als natuurlijke conserveringsmiddel gebruiken wij een mix aan natuurlijke zuren: citroenzuur, melkzuur, appelzuur.
Het maken van diervoeding met een lange houdbaarheid vereist het gebruik van bepaalde technische maatregelen om de kwaliteit te waarborgen. Oxidatie (het ontstaan van verbindingen met zuurstof uit de lucht) is één van de belangrijkste bedreigingen voor de kwaliteit van de diervoedingen. Oxidatie heeft een aantal gevolgen voor de kwaliteit van voeding, hieronder volgt een korte opsomming van enkele effecten:
*       Vitamine A en E gehalte in de voeding dalen
*       Essentiële vetzuren worden beschadigd
*       Verteerbaarheid van de voeding daalt
*       Geur wordt ranzig waardoor de smakelijkheid sterk daalt.
*       Ontstaan van kettingreacties. De aanwezigheid van geoxideerde stoffen bevordert het oxidatieproces.
Natuurlijke antioxidanten beschermen de vetten tegen oxidatie. De gebruikte antioxidanten en conserveringsmiddelen behoren in de groep natuurlijke middelen en zorgen voor een veilige en natuurlijke voeding. U kunt deze voeding dus gerust langdurig veilig aan uw hond geven. Het is voor de smakelijkheid en de kwaliteit van de voeding belangrijk deze goed op te bewaren. Wij adviseren de voeding droog en koel in een afgesloten verpakking te bewaren. Wanneer u de voeding in een bewaar box of container bewaard adviseren wij u deze met elke nieuwe verpakking goed te reinigen en te drogen. Oud product in de container kan de kwaliteit en smakelijkheid ook beïnvloeden.
Mariska van Gelder
Event Manager