Het Flaeijelfeest

Op zaterdag 30 september 2017 presenteren we onze Friese honden op het Flaeijelfeest, dat in en rondom Nieuwehorne en Oudehorne (gemeente Heerenveen)  wordt gehouden. Het is een geweldig plattelandsgebeuren waarin de jaren twintig en dertig van opa en oma wordt nagebootst. In deze atmosfeer komt de boerenafkomst van onze honden volledig tot zijn recht. Wetterhouneigenaren Anke Terpstra en Alfred Plantinga nemen de organisatie voor hun rekening.

Dit jaar wordt ons optreden extra bijzonder, omdat keurmeester Diana Striegel aan het publiek zaken presenteert over de kwaliteit van de aanwezige honden. Zij informeert over uiterlijk, gedrag en karakter van Wetterhounen, kruisingen en Stabyhounen. Wiebe Dooper vult haar aan over de werkfuncties en de geschiedenis van de honden. Ook nemen we met enkele honden deel aan de grote optocht die in het ochtendprogramma van zaterdag 30 september plaatsvindt. In de editie van 2016 waren er honderden belangstellenden voor onze honden. Aan het publiek werd in diverse rondes allerlei mededelingen over de honden gedaan. Alle deelnemende hondeneigenaren waren in eenvoudige boerenkleding gekleed uit grootmoederstijd. Per ronde werd een deel van de honden getoond aan het publiek.

Inmiddels zijn de deelnemers met een Wetterhoun bekend die aan het Flaeijelfeest van 2017 deelnemen. Er zijn nog enkele plaatsen vacant voor eigenaren met een Stabyhoun en een kruising. U kunt daarvoor terecht bij Alfred Plantinga (wetterhoun@icloud.com) en Anke Terpstra (ankiefire@hotmail.com). Sowieso is iedere hondeneigenaar welkom om met zijn hond op het Flaeijelfeest te komen kijken. U komt oren en ogen te kort. Zoveel is er te zien en te beleven

Verder informatie op:   http://www.flaeijel.frl

Dit is de link van de Flaeijlkrant waar een stuk instaat over onze deelname zaterdag 30 september as..

Eén dag uit ons verleden

Op de laatste zaterdag van september beleeft u op het Landgoed De Horne in Nieuwehorne (bij Heerenveen) een dag uit het verleden die u niet gauw vergeet.

Kom op zaterdag 30 september 2017 naar de Schoterlandseweg in Oude- en Nieuwehorne en bekijk tussen 10.00 en 11.30 uur de boerenoptocht! Daarna gaat het plattelandsevenement verder op Landgoed De Horne in Nieuwehorne. Op het landgoed is van alles te doen en te beleven. Een heus openluchtmuseum in bedrijf met dit jaar weer vele hoogtepunten. Een feest voor jong en oud!

Plattegrond Flaeijelfeest

Het Flaeijelfeest mag met enige trots het meest unieke plattelandsevenement van Nederland worden genoemd. Het is zo uniek omdat het aanbod aan activiteiten en bezienswaardigheden bij geen enkel ander soortgelijk evenement wordt geëvenaard. Dat dit veel mensen bijzonder aanspreekt blijkt wel uit het groot aantal bezoekers: zo´n 35.000.

De organisatie van het Flaeijelfeest, die bestaat uit ruim 450 vrijwilligers, heeft als doel om het vroegere leven op het platteland in de vorm van een eendaags openluchtmuseum (rijdend en in bedrijf) tentoon te stellen. De activiteiten zijn gericht op een divers publiek in alle leeftijden.

Sa!24 maakte vorig jaar een mooie weergave van de kracht van het Flaeijelfeest:

bron: flaeijel.frl