De BildtseTocht

 

Het is op zondag 24 september 2017 zover. Netty Way organiseert een WetterhounWandeling op het Bildt, inclusief een praamvaart. Ruim twintig deelnemers melden zich rond half elf op het terrein van de zogeheten Kultuurfabriek van Oude Leije, een klein dorp in het noordwesten van Friesland.  Iedereen, ook de honden, hebben er zin in. Er zijn prachtige weeromstandigheden. De wandelaars  willen graag de omgeving leren kennen, nadat ze met koffie en gebak zijn onthaald.

Het eerste stuk houden we de honden aangelijnd. Van meet af aan valt de groep in sub-groepjes uiteen. Het pad is ook te smal om met veel personen naast en bij elkaar te wandelen. Na een minuut of tien mogen onze blaffers los. Een enkele passerende wandelaar die flink de pas erin heeft, moppert wat op een van onze honden. Natuurlijk hebben we daar geen hinder van. Sterker nog: we lachen erom. Jan, de broer van Netty, weet veel over de omgeving te vertellen. Het Bildt vormde ooit de dichtgeslibde en drooggelegde Middelzee. De contouren van aangelegde oude dijken zijn op bepaalde plaatsen nog duidelijk in het landschap terug te zien. De praamschipper wijst op een bepaald moment ergens een tientallen lange meters authentieke zeedijk aan. We zijn dus aan boord voorzien van kennis en kunde van deze prachtige omgeving.

De wandelaars zijn deels lid van rasvereniging DWVN. Belangrijker is dat het gaat om de Wetterhoun. We zijn allen blij met ons ras. Gezondheid dient voorop te staan. Daarom is het van belang dat fokkers goede en verantwoorde keuzes kunnen maken op basis van kennis, kunde en inzicht. Een groot deel van de gesprekken tijdens de wandeling en aan boord gaan daar over. Ook het gedrag van veel Wetterhounen vormt gespreksonderwerp. De jonge vrolijke Melle van Ron en Debby Gerrets rent een enkele keer bij de groep vandaan. Het is een prachtig gezicht. Hij is een snel sprintende Wetterhoun. De jonge Siebe is dolblij met zijn zus Sara, de leuke Wetterhounteef van Wietske van der Kooij. Een enkele keer wordt de liefde tussen de twee te groot en is een waarschuwing even nodig. Wetterhounteef Jule van Cathrienke Brandt wandelt eveneens vrolijk mee. Aan boord duldt Jule niet elke hond dichtbij haar. Dat wordt aan de ‘indringer’ medegedeeld. Intussen informeert de schipper dat we over een traject van de Elfstedentocht varen. In plaats van schaatshelden, zijn wij maar gewone wandelaars. Overigens wel met het meest bijzondere hondenras ter wereld aan onze zijde. We mogen daarover gerust eens onbescheiden zijn.

De terugweg leggen we hetzelfde traject wandelend af. We ontmoeten ook anderen met prachtige en vriendelijke honden. Fietsers zijn soms genoodzaakt af te stappen, doordat wij en onze honden het pad blokkeren. Het verloopt allemaal prima. We wensen de fietsers een prettige dag toe en de tocht gaat verder. De Kultuurfabriek van Oude Leije komt weer in zicht en we kunnen aan tafel. Kleine pizzabroodjes genieten we van, met of zonder vlees. De pompoensoep gaat vlekkeloos naar binnen en ook de groentesoep valt goed. De kookkunst van Netty Way is uit de kunst. Opvallend is dat er enkele Wetterhounen voor de wc-deur blijven waken, als de baas of de bazin de blaas even leegt. Hoe verbonden is een dier niet aan en met een mens?. Het is maar een van de vele dierbare indrukken die deze dag zo prettig maakt.

Natuurlijk was ook WetterhounMem Jel deze dag van de partij. Veel deelnemers is ze mee in gesprek geweest.  Na aan tafel gezeten te hebben, nemen we druppelsgewijs afscheid van elkaar. Overigens zijn het niet alleen Friezen die aan ‘De BildtseTocht’ deelnamen. Er zijn  wandelaars die nog een betrekkelijk lange autoreis aanvaarden, zoals naar Almere, Capelle aan den IJssel, Borculo. Hoe dan ook, het was een prima WetterhounDag!

Het gepresenteerde fotomateriaal is afgehaald van diverse Facebookpagina’s van deelnemers aan ‘De BildtseTocht’.

Enkele toegevoegde foto’s zijn niet op deze dag genomen, maar passen goed bij het geschreven verslag.

Allemaal bedankt voor de deelname aan deze wandeling en vaartocht op het Bildt en in het bijzonder wil ik hierbij Netty Way nog eens noemen voor haar inzet en de vlekkeloze organisatie.

Wiebe Dooper